Egységes kérelem határidők !

HATÁRIDŐ!!!

Az idei évben április 6-án indult az egységes kérelmek benyújtása. A kérelem beadása során 2022-ben 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2022.május 16.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár beadó felületén lehet benyújtani a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

A május 16-ig benyújtott egységes kérelmet 2022. május 31 -ig, adatváltozás keretében lehet módosítani szankció mentesen, szankció mellett pedig június 9-ig lehet módosítani.

Amennyiben valaki elfelejti május 16-ig benyújtani a kérelemét, úgy május 17. és június 9. között még van lehetőség a kérelem beküldésére, de ez már a támogatási összeg munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges.

Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek, 2022. május 16-a után csak szankció mellett módosíthatók!

2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelem, érdemi vizsgálat nélkül visszaelutasításra kerül.

Fontos változás a zöldítés tekintetében a 2022-es évben az, hogy az eddigiektől eltérően a gazdák dönthetnek úgy, hogy az egységes kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számolják el. Így az idei évben lehetőség nyílik arra, hogy az eddig EFA parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ez azt jelenti, hogy egy szántóföldi területet akkor is el lehet számolni a zöldítésben parlagként - akár a terménydiverzifikációban külön kultúraként, akár EFA-területként - ha kaszálják, legeltetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, pl. kukoricát vagy napraforgót termesztenek rajta. Ennek az a feltétele, hogy az adott mezőgazdasági táblát az egységes kérelemben EFA és diverzifikációs parlagként szükséges jelölni. Továbbá az ezen területeken folytatott termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is lehet használni.

A kérelem benyújtásához további információk találhatók a www.nak.hu oldalon az egységes kérelem 2022 menüpont alatt.

 

Forrás: https://www.nak.hu/ek-2022