Továbbra is adható állami támogatás a földvásárláshoz

| 2009. december 30.

Meghosszabbították földvásárlás állami támogatásának lehetőségét

 

Gráf József, a magyar szaktárca irányítója szerdán Brüsszelben a Tanács decemberi ülését követően újságíróknak elmondta:
- Hozzájárultak az EU-országok mezőgazdasági miniszterei ahhoz, hogy Magyarország - más tagországokkal együtt - 2013. december 31-ig meghosszabbítsa a földvásárlás állami támogatásának lehetőségét, ami ez év december 31-én megszűnt volna.

A kedvező döntéshez néhány tagországot meg kellett győzni, hogy ne szavazzon a meghosszabbítás ellen, hanem legalább tartózkodjon. A lengyelek korábban már megkapták az ilyen támogatási forma fenntartásának lehetőségét, most Magyarország mellett Lettország és Litvánia ilyen irányú kérését bírálták el kedvezően.

Magyar vonatkozásban a lehetőség konkrétan a birtokfejlesztési és a birtok-összevonási hiteltámogatás intézményének fenntartását jelenti további három évig. Ezen időszak alatt - vélekedett Gráf József - mintegy 5-6 ezer támogatási kérelemre, és 12-13 millió euró támogatás megadására lehet számítani. A támogatás kizárólag nemzeti forrásból történik, uniós pénz nem jön hozzá.

Az agrárminiszterek tanácskozásán szó volt az unió közös mezőgazdasági politikájának jövőjéről is. Egyfelől áttekintettek egy sor olyan javaslatot, amely e politika egyszerűsítését, a támogatások megadásához szükséges nem életszerű, bürokratikus előírás- dzsungel ritkítását célozza. Másfelől szót ejtettek arról is, hogy többek szerint 2013 után - vagyis az EU következő hétéves költségvetési ciklusában - a közös agrárpolitikában a hangsúly a termelői támogatásokról áttolódik a vidékfejlesztés támogatására. Magyarország - 21 további uniós tagországgal együtt - azt vallja, hogy meg kell őrizni a közös agrárpolitika erejét, a mezőgazdasági támogatásokra szánt forrásokat fenn kell tartani. Elismeri, hogy több forrásra van szükség a vidékfejlesztéshez, de azt nem csupán településfejlesztésként értelmezi, hanem idesorolja például azt is, amikor a klímaváltozással kapcsolatos mezőgazdasági célkitűzésekhez merül fel támogatási igény.

Gráf József úgy véli, hogy a közös uniós agrárpolitika jövőjével összefüggő viták éppen a soros magyar EU-elnökség idején, 2011 első felében fognak kicsúcsosodni.

Forrás: MTI