Tagszervezeteink működéképességének megóvásáért

Intézkedési javaslatok az Agrárminisztérium felé

A HANGYA vezetése a koronavírus járvány okozta várható gazdasági problémák megoldása érdekében az alábbiakban összefoglalt javaslatokat juttatta el az Agrárminisztérium illetékes vezetőjéhez.

Feldman Zsolt úr
államtitkár
Agrárminisztérium Tárgy: Rendkívüli intézkedések kezdeményezése
Ikt.sz.: 13/2020
B u d a p e s t

Tisztelt Államtitkár Úr !

Köszönet a kormányzatnak a koronavírus járvány miatt elrendelt intézkedéseiért, amelyek valamennyiünk egészségének védelmében, és gazdasági működőképesség érdekében születtek. Külön is üdvözöljük a tegnapi napon bejelentett 47/2020 (III.18.) Korm. rendelet 1.§-ban meghatározottat, amely remélhetőleg tagszervezeteink pénzügyi fenntarthatóságát részben segíteni fogják. Ugyanakkor ezúton szeretnénk felhívni figyelmét néhány olyan kérdésre, amelyeknek rendezése az eddigi intézkedéseken túlmutató. Jelzem egyidejűleg, hogy jelen megkeresésünkben olyan elemek is szerepelnek, amelyek nem a tárca hatáskörébe tartoznak, ezekben kérjük, hogy az Agrárminisztérium az illetékes operatív testületnél legyen kezdeményező.

Nemzetgazdasági érdekből is fontosnak tartjuk, hogy a sok családi vállalkozást összefogó, és a globális kihívásokra lokális választ adni képes termelői együttműködések (TÉSZ, TCs) működőképesek maradjanak, ezért javasoljuk, hogy a folyamatban lévő, illetve több szervezet esetében másfél éve elbírálás alatt lévő ügyeikben mind a Vidékfejlesztési Államtitkárság, mind a Magyar Államkincstár sürgősen és akár állami kockázatvállalás mellett a jogi keretek méltányos alkalmazásával eljárjon. Megjegyzem, ebben a kérdésben a Magyar Államkincstárhoz külön levelet intéztünk (ld. csatolmány)

Tagszervezeteink pénzügyi fenntarthatóságának lényeges eleme, hogy mérséklődjenek és/vagy átütemezésre kerüljenek az szervezetek és gazdálkodók élelmiszerlánc felügyelettel összefüggő improduktív terhei és a helyi adók. Kezdeményezzük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felé is, hogy egyfelől a tervezett tagdíj emelésre ne kerüljön sor, illetőleg a jelenlegi mértékű tagdíjnak adó módjára történő behajtásától is átmeneti időig tekintsenek el. Egyidejűleg amennyiben az indokolt, a NAK működőképessége érdekében szükséges forrásokat kormányzati eszközökkel javasoljuk kezelni. Jelentős pénzügyi segítséget jelentene, ezért kezdeményezzük, hogy a jelenleg futó pályázati kifizetések az eddigi bevallásokra épülően bázis alapon folytatódjanak.

A szövetkezetek pénzügyi stabilitása érdekében kezdeményezzük egyidejűleg a tárca sürgős előkészítő lépéseit arra vonatkozóan, hogy az EU Bizottság „COM(2020) 112 final” kommunikációs dokumentumának 4.1. pontjában jelzett, a mikro-, kis és középvállalkozások számára megnyíló kedvezményes pénzügyi alap a termelők szövetkezeti társulásai számára is hozzáférhető legyen.

Tekintettel arra, hogy tagszervezeteinkben jelentős azon termelők aránya, akiknek az adminisztrációs hátterét az egyébként is túlterhelt falugazdász hálózat szolgálja, és annak működése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzése szerint március 16. után korlátozottá vált, a soron következő pályázati határidők, bevallások határidejét a rendkívüli állapot lezárását követő 30. napig javasoljuk meghosszabbítani. Ebbe beleértjük pl. pályázatokhoz kapcsolódó beszámolókat, a hiánypótlással összefüggő beadványokat, az egységes kérelem benyújtását, valamint a NÉBIH által előírt adatszolgáltatásokat. E témakörhöz kapcsolódóan indokolt a beadványokhoz szükséges azon engedélyek, igazolványok érvényességi idejének meghosszabbítása, ehhez kapcsolódó hatósági korlátozások enyhítése, amennyiben azok valamelyike nem esne a 41/2020 (III.11.) Korm. rendelet 4.§ a) pontjának hatálya alá.

Miközben egyetértünk a kiskereskedelmi üzletekre vonatkozó eddig bejelentett korlátozó intézkedésekkel, felhívjuk a figyelmet arra, hogy az időszerű mezőgazdasági tevékenységeket súlyosan akadályozhatja, ha a gazdaboltok nyitvatartási ideje a szezonális igények kielégítését nem teszi lehetővé, ezért azok 15 00.ig történő működésének engedélyezését az esetleges további korlátozó intézkedések keretében is meg kell őrizni. E körbe értendőnek véljük a lakossági kört is érintő állateledelt forgalmazó üzleteket is.

A rendezvények helyszínén való tartózkodás tilalma (46/2020 (III.16.) Korm rendelet 4.§ (1) bek.) nem egyértelmű tilalom a szervezeti ülésekre, miközben a jelentős taglétszámú termelői együttműködések, szövetkezetek a mérlegbeszámolót a 2013. évi V. törvény alapján csakis egy rendezvényen, a közgyűlésen fogadhatják el. Tekintettel arra, hogy ehhez kapcsolódó bevallások benyújtása is határidőhöz kötött, sürgősen tisztázandó, hogy egyfelől az írásos szavazással való elfogadás törvényesíthető-e, illetve javasoljuk a bevallási határidő módosítását a rendkívüli állapot lezárását követő 30 napig.

Tisztelettel kérem Államtitkár Urat a fentiekkel kapcsolatosan a tárca hatáskörén belüli szíves intézkedésére, illetve az adott téma tárcaközi, vagy kormányzati szintre emelésére.

Budapest, 2020. március 19.

A HANGYA elnöksége