Gabona intervenció

| 2009. október 29.

Indul a gabona- intervenció

November elsejétől korlátlan mennyiségben vásárolhat fel intervencióra felajánlott búzát és árpát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).Az előzetes becslések alapján négyszázezer tonna árpa és százezer tonna búza felvásárlása várható. Mivel a jelenlegi tonnánkénti 27.300 forintos intervenciós ár meghaladja a piaci árat - és ez novemberben kis mértékben tovább is növekedhet - várhatóan sok termelő él majd a lehetőséggel - vélekednek az MVH-nál. Kukoricát az unió jelenlegi szabályozása szerint egyelőre nem lehet felvásárolni, de a mezőgazdasági kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ha a piaci helyzet drasztikusan romlik, akkor az EU döntésének függvényében kukorica-felvásárlásra is lehetőség nyíljon.

A gazdáknak a felajánlástól számított négy hónapon belül kell raktárba szállítaniuk a terményt. Az MVH a vételárat a beszállítást követő harminc-harmincöt napon belül fizeti ki. Ebben az évben, tekintettel a termelők finanszírozási problémáira, az MVH az átvételi idő radikális csökkentését tervezi. Így, aki november elsején felajánlja, és jó ütemben szállítja az árut, akár még az idén hozzájuthat annak árához.

A intervencióra tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani, ez esetben szennyezőanyag- vizsgálatot is végez a hivatal. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak egyelőre elegendő a raktárkapacitása az intervenció lebonyolítására. További raktárakat azonban, ha azok tízezer tonnánál nagyobb kapacitásúak, tulajdonosaik is felajánlhatnak. A hivatal ezt regisztrálja, igény szerint szerződést kötve a felajánlóval. Tárolási díjat, havonta tonnánként kétszáznyolcvan forintot csak a ténylegesen tárolt áru után fizetnek.

Még az idén pénzükhöz juthatnak a gazdák

Intervencióra közraktározott áru is felajánlható, így az intervenciós felvásárlásig a terménytulajdonosok - amennyiben tehermentesek - közraktározási hitelhez juthatnak. Aki ezt nem mondhatja el magáról, az faktorálással oldhatja meg gondját. A faktoráló cégek ugyanis a kölcsön egy jelentős hányadát megelőlegezik - hívták fel a figyelmet a hivatalnál a pénzhez jutás lehetséges módjára.

A tényleges intervenciós kifizetésre akkor kerül sor, ha a fizikai áruátvétel után felszabadul a közraktárjegy, és azt bemutatják a hivatalnak. - ismertette az MVH. Jövőre már nem lesz árpafelvásárlás, és a búza is csak korlátozott mennyiségben ajánlható majd fel intervencióra.

2009. október 28. (Forrás MTI)