Óriási lehetőség előtt állnak a hazai baromfitenyésztők

| 2018. augusztus 23.

1990-es évek óta nem nőtt ekkorát a kanadai csirkehús-előállítás, mint idén: közel 1,3 millió tonnát elérve 5 százalékkal emelkedhet az idei kibocsátás - áll a kanadai elemzésekben (FAS/Canada). Ugyanis az országban tartósan erős a kereslet az olcsó fehérjeforrás iránt: a marhahús fogyasztása csökken, míg a baromfié nő. Míg 1980-ban 38,8 kg marhahúst igényelt egy kanadai állampolgár és mindössze 17 kilogramm brojlert, addig 2016-ban már csak 25 kilogrammot az előbbiből és 32,5 kilogrammot a könnyebben emészthető és olcsóbban előállítható fehérjeforrásból. Jövőre már 1,33 millió tonnára nőhet a brojlerkibocsájtás, ami 3 százalékos emelkedést jelenthet az idei bővülés után, így egy főre 36 kg csirkehús jut 2019-ben.

Ez importigényt is felvet, tekintve, hogy az előrejelzések szerint addigra 36,5 kilogrammra nő az éves egy főre eső fogyasztás. Az importot lényegében a szomszédos USA-ból bonyolítják, Brazíliából csak a behozott mennyiség tizede származik. A jelentés kiemeli Magyarországot, mint nagyobb beszállítót: idén 5000 tonna fagyasztott csirkeszárnyat exportálunk az észak-amerikai államba versenyképes áron. (Forrás: agrarszektor.hu)

A tengerentúlon felmerülő exportigények kielégítéséhez elengedhetetlen egy egységesen, naagy mennyiségben eladni képes szervezet. A hatályos versenyjogi törvények értelmében ilyen szervezet, mely a gazdág érdekeit hivatott kieléghíteni, csak szövetkezeti formában szervezhető. A HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az egyetlen érdekképviselet, mely egy ilyen szervezet felállításához biztosítani tudja a szükséges tudásanyagot. Ez és ehhez hasonló export lehetőségek erősíthetik a magyar agrárium versenyképességét, így fontos kormányzati céllá kell hogy váljon egy ilyen szövetkezet támogatása.