Gazdaságvédelmi Akcióterv: Segítség a mezőgazdaságnak

Pénzügyi segítséget kap az agrárágazat

Április 30.-án jelent meg a kormányrendelet, miszerint azonnali segítséget kap a magyar élelmiszeripar. A kormány döntése értelmében nemzeti agrártámogatások jogcímen 24 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben, emellett egymilliárd forinttal támogatják a zöldség-gyümölcs termelői szövetkezéseket is (TÉSZ-ek). Megkezdődött az egyeztetés az EU-val a forrás feltételeinek szabályairól.

 
Az 1196/2020 (IV.30.) Korm. rendelettel a koronavírus világjárvány élelmiszer-gazdaságot érintő negatív gazdasági hatásainak enyhítése, a mezőgazdasági termelők, a mezőgazdasági feldolgozók és forgalmazók, a halászati vállalkozások, valamint az élelmiszeripari vállalkozások stabilitása, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának és a vidéki munkahelymegőrzés biztosítása érdekében a kormány fontos intézkedések megtételéről döntött.
Egyrészről a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon 24 000 000 000 forint rendelkezésre állásáról a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet XLVII. Gazdaságvédelmi Alap fejezet, 1. Gazdaságvédelmi programok cím terhére, a Kvtv. 1. melléklet XII. Agrárminisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 5. Nemzeti támogatások alcím, 8. Nemzeti agrártámogatások jogcímcsoport javára.
Emellett felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon 1 000 000 000 forint rendelkezésre állásáról a Kvtv. 1. melléklet XLVII. Gazdaságvédelmi Alap fejezet, 1. Gazdaságvédelmi programok cím terhére, a Kvtv. 1. melléklet XII. Agrárminisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 20. Európai uniós fejlesztési programok alcím, 1. Uniós programok kiegészítő támogatása jogcímcsoport, 3. Egyes speciális szövetkezések (TÉSZ) támogatása jogcím javára;
Amint megvannak a költségvetésben a szükséges források, az agrárminiszternek kell kidolgoznia, megjelentetnie a szükséges támogatási konstrukciókat, és azok kifizetéséről is gondoskodnia kell.
Sajtótájékoztatóján az agrárminiszter, dr. Nagy István kiemelte: a koronavírus-járvány alatt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar stabil működésének fenntartását, és ezzel az élelmiszerellátás folyamatosságának biztosítását a kormány prioritásként kezeli. Hozzátette: az Agrárminisztérium a gazdaságvédelmi akcióterv részeként dolgozta ki a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programot, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatás formájában juttatnak 25 milliárd forintnyi többletforrást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. A program egyes ágazatokban a már meglévő támogatási konstrukciók keretösszegének növelésén, más ágazatokban pedig új átmeneti támogatási programokon keresztül valósulhat meg - mondta az agrárminiszter. Az új támogatási konstrukciók kidolgozását a minisztérium megkezdte és mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően azokat mielőbb meghirdethessék - tette hozzá. Az új intézkedések tartalmáról, a szükséges tudnivalókról az Agrárminisztérium és a Magyar Államkincstár is folyamatosan tájékoztatni fogja az ágazat szereplőit - közölte Nagy István. Emlékeztetett: a magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató. A program célja az élelmiszertermelési kapacitások fenntartása, a járványügyi védekezés megerősítése, ezzel az élelmezésbiztonság és exportpotenciál megőrzése - mondta.

Forrás: Agrárminisztérium, https://www.portfolio.hu/