Egyszerűbb, hatékonyabb lesz a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat működése

| 2011. január 31.

Megújult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), a programokra évi egymilliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztérium mai sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője hangsúlyozta: az átszervezéstől azt várják, hogy a szervezet hatékonyabban, egyszerűbben és átláthatóbban működjön. A miniszter kinevezte az MNVH elnökét és 13 fős testületét.
Az átszervezés célja a vidékfejlesztésben érintett szereplők együttműködésének erősítése, a vidékfejlesztés területén szerzett tudás és jó gyakorlati tapasztalatok terjesztése.

Az MNVH által kezelt forrás, amelyre a vidéken élők pályázhatnak, évente egymilliárd forint lesz. Az elnyerhető összeg felső határát hárommillió forintban határozták meg. Így évente mintegy 300 projektet lehet támogatni ebből a pénzből, azaz minden napra jut egy-egy vidékfejlesztési program - tájékoztatott a miniszter.

fotó: Pelsőczy CsabaA vidékfejlesztési tárca irányítója közölte: a szervezet működésének egyszerűsítését és átláthatóságát szolgálja egyebek között, hogy a pályázatok elbírálását 30 nap alatt elvégzik, és a kifizetésre is várhatóan csak 30 napot kell várniuk a nyertes pályázóknak.

 

A miniszter tájékoztatása szerint az MNVH elnöke, Csatári Bálint geográfus lesz. Az MNVH kinevezett elnöke arról beszélt, hogy a szervezet működésében úgynevezett politikus, azaz komplex szervezeti szemléletet kíván érvényesíteni, és legfontosabb feladatának a jó és kipróbált gyakorlati módszerek terjesztését tekinti. Emellett szeretné erősíteni a szervezet munkáján keresztül a tárcaközi együttműködést, mivel sok olyan feladat van, amely ezt igényli. Példaként említette az infrastruktúrafejlesztést, az oktatást, illetve a cigányság felemelését szolgáló programokat.

V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elnökség és a hálózati tanács működése jól elkülönül majd egymástól. Ez utóbbi testület szakosztályokat hoz létre annak érdekében, hogy a konkrét területeken a munkát és együttműködést koordinálni lehessen.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az MNVH más uniós országok hasonló szervezeteivel is szorosan együttműködjön. Az első együttműködési megállapodás már létre is jött Lengyelországgal, a következő pedig várhatóan Szlovákiával születik meg.

Mikula Lajos, a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) főigazgatója, az MNVH főtitkára elsősorban az átláthatóságot tartotta fontosnak. Azaz szerinte olyan projekteket kell majd támogatni április után - amikorra a szervezeti teendők átalakításával végeznek -, amelyek ténylegesen a vidékfejlesztés helyi feladatainak megoldását segítik.

MNVH Elnökségi tagok

Elnök: Dr. Csatári Bálint

1. tengely: Kesjár Kamilla, vállalkozó, fiatal gazda, Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA; ifj. Hubai Imre, vállalkozó, fiatal gazda, MAGOSZ

2. tengely: Francia Rita, CEE-WEB munkatársa, közép-európai agrár-környezetgazdálkodási hálózat; Dr. Podmanicky László, egyetemi oktató

3. tengely: Szabadkai Andrea, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület; Dr. Tóth Albert, tájkutató, főiskolai tanár; Krizsán András, Falufejlesztési Társaság; Dr. Ónódi Gábor, egyetemi oktató; Kovács István, Pannon Helyi Termék Klaszter; Szabó Gellért, Faluszövetség

4. tengely: Páliné Keller Csilla, munkaszervezet vezető, Alpokalja-Ikvamente LEADER Akciócsoport; Fejes István, Sárvíz Helyi Közösség LEADER Akciócsoport korábbi munkaszervezet vezetője, a Magyar Teleház Szövetség elnöke

(forrás: MTI, kormany.hu)