A családi gazdaságokon nyugszik a vidék jövője

| 2017. március 27.

Az utóbbi hat évben az ezer hektárnál nagyobb gazdaságok rovására megerősödött az agrárközéposztály, a földhasználatban azok a közepes méretű családi gazdaságok hódítottak teret, amelyeken a magyar vidék jövője nyugszik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A húsz és kétszáz hektár közötti területtel rendelkezők földhasználata 11%-kal nőtt, a kétszáz és ötszáz hektár közöttieknek pedig 21%-kal nagyobb, mint 2010-ben – sorolta az adatokat a miniszter. Hangsúlyozta: a kis és közepes gazdaságok földhasználata jelentős mértékben gyarapodott, ami a Földet a gazdáknak programnak is köszönhető, amelynek keretében mintegy harmincezren jutottak területekhez, és a földhaszonbérleti pályázatok is eredményesek voltak.

Fazekas Sándor kifejlette: az egyéni gazdaságok által művelt mezőgazdasági terület jelenleg 2,6 millió hektár, tíz százalékkal több, mint 2010-ben volt. Akkor 50-50 százalék volt a nagybirtok-kisbirtok aránya, mára ez az arány kezd eltolódni a kisbirtok felé. A cél a 20-80 százalék elérése a kisbirtok javára. A családi gazdaságok számára a föld elengedhetetlen, így tudnak több embernek munkát, megélhetést biztosítani, és így tudják a családjukat is hosszú távon eltartani.

(FM Sajtóiroda)