Már nem kockázatos termék a szőlő

 Változtak az EKÁER szabályok

Szeptember 4.-én jelent meg a Magyar Közlönyben az EKÁER rendelkezései szerint kockázatosnak minősülő termékek új listája. A változások közül a legfontosabb, hogy ezentúl a szőlő nem számít kockázatos élelmiszernek, vagyis a korábbinál sokkal egyszerűbb szabályok betartása mellett is szállítható. Változás még, hogy a kockázatos élelmiszerek közül átkerültek az egyéb kockázatos termékek körébe a valójában nem ehető mezőgazdasági termékek, például a virághagyma. Ide került a tritikálé, a csemegekukorica, a borsó és a bab vetőmagja is.

Az EKÁER rendelkezései szerint az ú.n. kockázatos termékeknél kockázati biztosítékot kell fizetni, illetve előre jelezni kell az EKÁER szám igénylésénél az értékadatokat. Ezt pedig egy szüretnél előre kiszámolni lehetetlen. Így a szőlő szállítása esetén nagy- mértékben leegyszerűsödik az EKÁER igénylésének folyamata, mert nem kell ezekkel az előírásokkal foglalkozni. Csakhogy ezek után teljes joggal reklamálhatnak más mezőgazdasági termék előállítók, például a dinnyetermesztők is, hogy vegyék ki a gyümölcsöt a listából.
Forrás: Magyar Nemzet