Fejlesztési források 2020-ig

| 2015. január 20.

 Közel 2 milliárd euróval több uniós pénz jut az agrárágazat fejlesztésére

Az agrárágazat fejlesztésére mintegy 12,4 milliárd euró uniós támogatás áll rendelkezésre 2020-ig, 1,9 milliárd euróval több, mint a korábbi időszakban - közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a múlt héten Keszthelyen, egy szakmai fórumon.

Czerván György a legfontosabb feladatok között kiemelte a kertészeti és az állattenyésztési ágazatok fejlesztésének támogatását, valamint az élelmiszeripari kapacitások fejlesztését. A tervek szerint öntözés-fejlesztési beruházásokra 40 milliárd forintot fordítanak, így az öntözött területek nagyságát a jelenlegi 100 ezer hektárról 150 ezer hektárra tudják növelni.

Rövid távon viszont a legfontosabb feladat az érintettek, a falugazdászok, a gazdatársadalom felkészítése arra, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat teljes egészében le tudják hívni - hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy az agrárágazat évről évre jobban teljesít: a GDP-hez való hozzájárulás elsősorban a szántóföldi növénytermesztés - kukorica, napraforgó, repce - tavalyi rekord termésmennyiségének köszönhetően az elmúlt évben tovább növekedett, de az állattenyésztés kibocsátási aránya is növekedett. Az állattenyésztés támogatására az idén 30-35 milliárd forintot biztosítanak.

Hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy az őszi vetések állapota - nagyrészt az enyhe, csapadékos télnek köszönhetően - jó, a kártevők miatt viszont elkelne a hótakaró - jegyezte meg.

Czerván György a burgonyatermesztési fórumon ismertette, a burgonyatermesztés a szántóföldi növénytermesztés 3 százalékát teszi ki. Jelenleg 18 ezer hektáron termesztenek burgonyát. A termelésbiztonságot - hogy a gazdák nagyobb területen termeljenek burgonyát - öntözéssel el lehet érni, így néhány éven belül mintegy 20 ezer hektárra nőhet a vetésterületet.

Forrás: MTI | 2015. 01. 15. 13:50:00